Youtube Nasıl Etkili Kullanılır?
Genel kanımızın aksine Youtube “Arif’in Manchester’a Attığı Gol’ü” aradığımız bir video sitesi değildir. Youtube kişilerin kendi kanallarını açtığı ve kendi içeriklerini ürettiği, bu içerikleri takip ettiğiniz bir kişisel televizyondur. Öyledir ve o kadar ciddidir ki uzun vadede konvansiyonel medyanın yerini alacağına kesin gözüyle bakılıyor, bugün bir çok medya yıldızı şimdiden Youtube kanalına kafa yormaya başlıyor.
Rakamlarla Youtube
- Aylık 1 milyar tekil kullanıcı.
- Her ay 6 milyar saatten fazla izlenim. Bu ortalama dünyadaki her insan için altışar saat demek ve geçen yıla oranla %50 daha yüksek.
- Her dakika 100 saat uzunluğunda video yükleniyor.
- Trafiğin %80′i Amerika dışından geliyor.
- 61 Ülkede 61 dilde lokalize edildi.
- Nielsen’a göre Network internet kablosu ile ulaşılan 18-34 yaş arası çocuklardan daha fazlasına Youtube ulaşıyor. (kablosuz bağlantılar ile)
- Her yıl milyonlarca abonelik oluyor. Geçen yıla oranla günlük 3 kat.
- Google’dan sonra dünyanın en büyük 2. arama motoru.
Rakamların bu kadar ciddi olduğu bir ortamda doğru kullanım pek çok fayda sağlayacaktır.
Kendi Kanalını Açmak
Google hesabı olan ve Youtube’a giriş yapmış olan herkesin bir kanalı mevcuttur. İşin hatırlanması gereken kısmı kanal isminizi sadece bir kere alabiliyorsunuz ve bir daha kanalınızın ismini değiştiremiyorsunuz. Dolayısı ile benim yaşadığım pişmanlığı yaşamamak için kanal isminizi iyi düşünün.
Kanalınızı kişiselleştirmeniz çok önemli. Kişisel hesaplarınızın bağlantılarını, avatarınızı ve Youtube’un size ayırdığı banner alanını kullanmanız mühim. Ek olarak bir de trailer (giriş videosu) hakkınız var. Kanalınıza ilk kez girecek olanlara gözükecek bu videoyu ziyaretçiyi tekrar çekmek için kullanın.
İçerik Üretmek
İşin en korkutucu kısmı burası olsa gerek. Millet olarak kalabalık karşısında konuşmaktan, kamera karşısına geçmekten oldukça korkarız. Uzman olduğunuz ya da iyi olduğunuzu düşündüğünüz konu ne olursa olsun (futbol, teknoloji, matematik, diyetisyenlik, üretim) paylaşabilecek bir şeyiniz varsa emin olun ki izleyicisini Youtube’da bulabilirsiniz.
Bugün makyaj nasıl yapılır diye anlatan kanallar, oyun oynayıp bunu videoya çekenler ve teknolojiden bahseden kanallar en revaçta. Fakat şurası kesin ki bundan 5 yıl sonra insanlar dijital televizyonlara kaymaya başladığında bu kategoriler ve istatistikler çok değişecek.
Size önerim bir tripod ve kamera bulun ve ilk videonuzu çekin.
İçerik Düzenlemek
Bunu söylemeyi hiç sevmiyorum ama “Görsellik Önemlidir”. Ürettiğiniz içeriğin yüksek çözünürlükte görüntü ve ses kaydının olması, emek harcanmış olması, güzel montajlanmış olması ve bir introsunun olması çok önemli. Buna ek olarak program içerisinde abone olmaya davet etmek, bundan sonraki programınızda ne anlatacağınızdan bahsetmek, kaliteli içerik üretmek oldukça önemli.
Bu tür montajlar için Microsoft Movie Maker’dan Final Cut’a (program adları) uzanan çok geniş bir program skalanız var. Hangisine erişebiliyorsanız bilgisayarınız üzerinden ve hatta telefonunuz üzerinden videonuzu kurcalamaya başlayın. Kesin, biçin videonuzu sokabildiğiniz en güzel hale sokup hazır edin.
Video Yüklerken Dikkat Edilecekler
Videonuzun çok izlenecek olması ya da hiç izlenmeyecek olması burada yapacağınız değişikliklerle yakından alakalı. Herşeyin başında sizi kimin izleyeceğini yani hedef kitlenizi iyi bilmelisiniz. Örneğin kendim için konuşayım, teknoloji kanalımı ağırlıklı olarak 13-24 yaş arası erkekler izliyor ve elektronik cihazları arattıkları kelimeler belirli. Örneğin LG G2 akıllı telefonu için “LG G2 Türkçe”, “LG G2 inceleme”, “LG G2 tanıtım” gibi belirli kalıplar mevcut. Bunların tüm varyasyonlarını Tags (Etiket) kısmına yazıyoruz.
Unutmayalım ki en büyük Tag başlıktır. Videonun adına da mümkün mertebe “Türkçe” yazarım, çünkü en çok aranan inceleme sorgularından birisi “Türkçe“.
Description (tanım) da bir o kadar önemli bir kısım. Buraya sahip olduğunuz sosyal hesapları, video ile ilgili vermek istediğiniz bağlantıları veya mesajlarınızı yazın.
Videolarınızı gruplandırın ve aynı kategoride olan videolar için Playlistler (Çalma listeleri) oluşturun. Bir videoyu izleyen kişi alakalı olan bu diğer videolara da rahatlıkla atlayabilsin.
Thumbnail (ufak fotoğraf) ise videonuzun aratıldığında sonuçlar arasında gözükecek küçük fotoğrafınızdır. Yeni bir kanal sahibine bu özel fotoğrafı kullanması izin verilmez. Fakat bir kaç video yükledikten sonra buraya yükleyeceğiniz fotoğrafınız diğer sonuçlar arasında dikkat çekmesine ve ona tıklanmasına sebebiyet verir. Dolayısıyla size bu yetki verildiğinde kendi Thumbnail’inizi mutlaka yapın (Photoshop vb kullanabilirsiniz) ve yükleyin. (Monetization ve Advanced Settings’i sonra anlatacağım)
Telif Hakları
Videonuzu yüklerken karşılaşacağınız Processing (işleme) süreci sizin farketmeden sorguya alındığınız süreçtir. Otomatik olarak videonuz milyonlarca müzik, içerik, görsel ve benzeri telif hakkına sahip olan içerikle karşılaştırılıyor, eğer ürettiğiniz videoda telif hakkına sahip olunan bir içerik varsa ya videonuz siliniyor, uyarı alıyorsunuz ya da videonuzdan bu kısım traşlanıyor. Dahası kanal ayarlarında size negatif puanlar veriliyor.
Fotoğrafta gördüğünüz bu 3 başlık altında Good Standing (iyi durumda) olmayan bir kullanıcı Partner (ortak) olamıyor ve Youtube üzerinden herhangi bir reklam geliri elde edemiyor.
Uzun lafın kısası sizin olmayan hiçbir müziği, videoyu, içeriği videonuzda kullanmayın. İçeriğinizin tamamen size ait olmasına dikkat edin. Aksi halde emekleriniz boşa gider, ısrarcısı olursanız hesabınız kapatılır.
Düzenli Program
Sizi takip eden kullanıcıların size geri dönmesi için bir kaç neden sunun. Mesela benim yaptığım gibi her Cumartesi Soru-Cevap oturumu ya da her pazartesi Piksel Piksel programı türünde çeşitli programlar insanların kanalınıza tekrar gelmesi için neden olacaktır.
Ek olarak unutmayın ki abonelik gibi bir silahınız var. Bunu kullanın, Youtube abone olunan kişilerin yüklenen içeriklerini kullanıcıların Youtube anasayfasında gösteriyor, ek olarak kişiselleştirilmiş arama sonuçlarında daha yukarıda gösteriyor.
Ne kadar düzenli program, o kadar fazla geri dönüş ve abone, o kadar fazla izlenim.
Paralel Kanallar
Youtube iyi hoş. Kanalınızı açtınız, insanlarla iletişime geçtiniz, az uz izlenmeye başladınız. Lakin net olan bir şey var ki Youtube siz video yükledikçe olan, insanlarla çok seri iletişim kuramadığınız bir mecra. Dolayısı ile Twitter ya da Facebook’un nimetlerinden yararlanmak gerek. Kendinize bir Facebook takpiçi sayfası ya da Twitter hesabı açın. İnsanların size rahatça ulaşabilmelerine olanak sağlayın. Yazılan yorumları, sorulan soruları mümkün mertebe cevapsız bırakmayın. Bu bir emek işidir, insanlara ne kadar dokunursanız onların aklında o kadar yer edinir, markalaşırsınız.
Youtube yorum kısmında insanlara ne kadar cevap veriyorsanız bir o kadarına da Facebook ya da Twitter üzerinden ulaşın. Entegre çalışan bu kanallar bir kanalınızın izlenim sayıları düştüğünde diğerini arttırmak için güzel bir yöntem olacaktır. Her kanalınızda diğer kanallarınızın tanıtımını yapın, hepsini güncel tutun.
Beklentiler, Beklentileriniz
Şu aşikar ki bu kadar emek ve efor harcadıktan sonra çok yüksek izlenim sayıları ve tanınmışlık bekleyebilirsiniz. Çok büyük ihtimalle böyle olmayacak. Aylarca 100,000 izlenim dahi alamayacaksınız, çok fazla kişiye ulaşamayacaksınız. İnsanların beklentilerini karşılamadığınız sürece insanlar videonuzu görmeyecek, görse de verdiğiniz günlerce emeği tek bir yorum ile yerle bir edecek. Yaşadım, biliyorum.
Bir çok değerli gazeteci ile yaptığımız Tekno Konsey programında Zorlu Center’a ait olan 3000 kişilik salonu tuttuk, bin liralar değerinde hediyeler ayarladık, çok dolu bir program içeriği hazırladık, haftalarca duyurusunu yaptık, çok ciddi ekipmanlar ile yayına girdik fakat o da ne; internet bağlantısının yavaş olacağını ve 720p HD görüntüyü kaldıramayacağını dolayısıyla insanların bizi izlerken görüntünün donacağını akıl edemedik. Sonuç; hüsran, yayını kimse beğenmedi.
İşin temelinde insanların beklentilerini karşılamak var. Benim kanalıma gelen insan teknoloji ile ilgili sorusunun cevabını bulmaya gelir. Bulabilirse güzel, bulamazsa kötüsünüzdür. Bu kadar basit. İnsanların beklentilerini tahmin edin, içeriklerinizi buna göre üretin.
Dipnot: Kötü içerik ürettiğinizi söylemeleri kötü içerik ürettiğiniz anlamına gelmez, canınızı sıkayın, kendinizi geliştirin.
Networking ve Cross Promotion
Tamam, şuana kadar her şey güzel. Kanal açtınız, düzenlediniz, uzmanlık alanınızı buldunuz, içerik üretmeye başladınız ve bunu düzenli olarak yapıyorsunuz, paralel kanallar yaptınız, iyi kötü de izlenim sayılarına ulaşmaya başladınız. Sırada ne var?
Sırada iletişim var. Sizin gibi ama sizinle aynı olmayan insanlar tanıyın. Bunu iki yolla yapabilirsiniz.
Birincisi; Networking (Ağ iletişimi)
Piyasada bir çok Networking firması sizin kazancağınız reklam gelirine ortak olmak ister. (Geliri sadece youtube partnerlar alır) Yıllık olarak sözleşme imzalarsınız, size farklı kanallar ile tanıtım yapmanıza, dolayısıyla rakamlarınızı arttırmanıza olanak sağlar, abone sayınızın artmasına yardımcı olur, reklamınızı yapar, bir nevi PR (halkla ilişkiler) danışmanınız olur. Belirli düzeyde gelirinizi alır fakat toplama baktığınızda geliriniz de arttığı için siz de kârda olursunuz.
Kısa vadede böyle bir yönteme gitmenizi önermiyorum. Belirli bir düzeye gelmeden böyle bir yol pek akıl kârı değil.
İkinci yöntem; eski usuller, bir mesaj atın, kanal sahiplerine merhaba diyin ve kendinizi tanıtın, tanışın. Kimse size neden merhaba dedin diye kızmaz. Ortak projeler yürütün. Ortak videolar çekin ve insanlara bu kişiye abone olmalarını, kendiniz gibi güzel video çektiğinden bahsedin, refere olun. Kaşrılıklı bu tür önerilere Cross Promotion (çarpraz promosyon) denir. Tanıdığınız bir kaç kanal sahibi ile ciddi abone ve izleyici sayıları arttırabilirsiniz.
Analytics (Raporlar)
Kanalınızın gidişhatını görmek için başvuracağınız birinci hoca Analytics yani raporlar kısmıdır. Size inanılmaz sayıda bilgiler verir. Görüntülenmeler, insanların sizi nereden izlediği, hangi cihaz ile izlediği, trafik kaynakları, cihazlar, daha önce gelen bir kişinin geri dönme oranı, abonelikler, beğenme ve beğenmemeler, yorumlar, paylaşımlar ve daha bir çok istatistiği Analytics kısmından alabilirsiniz.
Bu verileri küçümsemeyin ve kafa yorun. Video başına kadar indirgiyebildiğiniz bu dallar size sizi izleyenler hakkında ve sizin yaptığınız içerik hakkında detaylı bilgi verir. Bu bilgilere kulak verin ve ürettiğiniz içeriği bu doğrultuda geliştirin. Kazançlı olan siz olursunuz.
Ufak bir örnek vereyim, kişisel kanalımın ortalama izlenme süresi 3 dakika 23 saniyeydi. İnsanların %40 oranda 1 ile 3 dakika arasında çıktığını biliyorum bu da kuvvetli bir giriş ama ilerleyen dakika içinde düşük bir tempo yakaladığım anlamına geliyordu. Bunu düzenleyerek bu rakamı 4 dakika üzerine çektim. Bu tür ufak bilgiler işinize yarar.
Youtube Creation Tool
Youtube aşikâr ki telif hakları konusunda gaddardır. En ufak size ait olmayan içeriği engeller, siler, sizi uyarır ve dahası. Ama şu da var ki size kullanabileceğiniz içerik sağlar. Youtube Creation Tools (yaratım araçları) içerisinde telif hakkı olmayan binlerce müziğe ulaşabilir, bu müzikleri videonuzda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Size bir de ipucu vereyim, klasik müziklerin çoğu çok eski tarihlerden kaldığı için telif hakkı süreleri dolmuştur. Klasik müziklerin çoğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Kanallar Takip Edin
Her Youtube kullanıcısı gibi içerik üretici kimliğinizin yanında bir izleyicisiniz. İnsanların neler yaptığını, nasıl videolar çektiğini, nelere dikkat ettiğini görün. Bu size kendi dalınızda yeni fikirler verecektir. Bir kaç Türk Youtube kanalını şu şekilde sıralayabilirim,
http://www.youtube.com/onurius01 (ben :))
http://www.youtube.com/teknolojiveben
http://www.youtube.com/k2adir1
http://www.youtube.com/smoothoperatorRed5
http://www.youtube.com/iPhonedoCom/
http://www.youtube.com/MultiRawen/
http://www.youtube.com/guzelleselim/
Gördüğünüz gibi bir çok kategoride bir çok kanal bulmak işten bile değil.
Partnership (Ortaklık)
Youtube düzenli içerik üreten kaliteli içerik üreticilerini Partnership adını verdiği bir programa dahil edebiliyor. Şu bağlantı üzerinden başvurulan bu programın belirli bir kabul süreci var. Ne kadar düzenli izlenim aldığınıza, ne kadar düzenli içerik ürettiğinize, belirli bi izlenimi aldığınıze ve telif haklarını zedelemediğinize ikna olan Youtube sizi bu programa kabul ediyor.
Peki sonra ne oluyor? Sonrasında size karşı bir ilgi bir ilgi. Youtube tarafında çalışan Türk kişilerden birebir destek alabiliyorsunuz. Size öneriler ve fikirler sunabiliyorlar ve bu konuda çok iyiler.
Reklam gelirleri paylaşabiliyorsunuz. Monetization adında bir sekme doğuyor ve koyduğunuz videolara reklam alıp bu geliri Youtube ile paylaşıyorsunuz. Ha- sanmayın ki ciddi rakamlardan bahsediyoruz, çok yüksek rakamlarda dahi oldukça düşük rakamlar fakat yaptığınız programlarda ufak hediyeler vermeye yetecek kadar diyebiliriz.
Sonuç
Duyduk duymadık demeyin, televizyon ölüyor. Hem de ciddi anlamda ölüyor. Muhtemelen bundan 10 yıl sonra televizyon izleyenimiz pek kalmayacak. Belki televizyon cihazlarımız olmaya devam eder ama tüm içeriklerimiz internet üzerinden izlenecek, alıcılar, karasal yayın yapan aparatlar pek kalmayacak. Yeni ünlüler doğacak ve yolu da Youtube’dan olacak.
Bu bir şehir efsanesi değil, örnekleri yaşanmaya çoktan başladı, sadece bu internet kanalı ünlülerinin katıldığı VidCon adında devasa bir konferans 4 yıldır düzenleniyor bile.
Yeni medyada ne kadar erken yer alırsanız o kadar faydanıza olur. Eğer varsa bir yeteneğiniz, çıkın gösterin.
Daha fazla bilgi lazım olur derseniz Youtube Yardım sayfasına bir gözatın derim.
Unutmadan, Kanalım’a da abone olmayı unutmayın.