Google’ın Pek Bilinmeyen 10 Servisi
Google’ın 100 civarı servisi ve bir bu kadar da kapanmış servisi mevcut. Bunlardan, Gmail, Docs, Play, Adwords gibi servisleri milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor ve takip ediliyor. Peki ya diğerleri? Adını sanını pek duymadığımız 10 güzel servis önerim şu şekilde;
1- Google Books Ngram Viewer
Ngram Viewer milyonlarca kitap içerisindeki kelimelerin kullanım yoğunluklarını şemasal olarak size sunar. Bu şekilde sadece internet üzerinde değil basılı medyada hangi kelimelerin ne kadar geçtiğini, zamana göre ne kadar popüler olduğunu analiz etme fırsatınız olur.
Ngram Viewer’a git: https://books.google.com/ngrams
2- Google Correlate
Hepimizin bildiği üzere her gün Google’da milyara yakın arama yapılıyor. İnsanların nelere karşı ilgi duydukları, ne zaman hangi ürüne ilgi gösterdiklerini herkesten iyi Google biliyor. Buna ek olarak Google bu hizmetini Trends’in altında Correlate uygulamasında takipçilere açıyor.
Her kış ayında “çorba tarifleri” aramasının artmasını anlarım da acaba neden 2010 yılında sadistçe çorba tarifi aramışız, onu toplum bilimcilere bırakıyorum.
Correlate’e git: http://www.google.com/trends/correlate/
3- Google Trends
Correlate’in bir genel modeli olan Trends daha az bilimsel ama daha geniş bilgileri sunuyor. Gün gün neyin daha çok aratıldığını, hangi dönemde ne gibi artışlar inişler olduğunu farklı diyagram modellerinde görebilir, belirli bir limiti aşmış her aramadan haberdar olabilirsiniz.
Trends’e git: https://www.google.com.tr/trends/?hl=tr
4- Google Think Insights
Google’ın İngilizce bilenler için danışmanlık değerindeki bu servisi sosyal medyayı takip edenleri, girişim sahiplerini ve interneti aktif olarak kullananları ilgilendiren bir bilgi deposu. İçerisinde kendi dataları aracılığı ile elde ettikleri her bilgiyi depolayıp gündelik hayatta ve iş hayatında kullanmaları için saklıyorlar. Bir nevi makale ve akademik yazı deposu diyebiliriz.
Google Think Insights’a git: http://www.google.com/think/
5- Google Public Data Explorer
Google’ın topladığı bilgiyi hepimiz biliyoruz. İnanılmaz bir bilgi birikimine sahip olmak yetmez, onu doğru şekilde yönetmek de elzem. İşte Google bu noktada halka açık olan kamusal bilgileri bir çatı altında arayıp derleyip toparlayabileceğimiz bir hizmeti devreye sokuyor. Dünya Bankası, OECD, Eurostat, U.S. Census Bureau gibi devasa oluşumların bilgilerini kullanarak Dünya Kalkınma Göstergelerinden tutun, Avrupa’da Asgari Ücret’i öğrenebileceğiniz bir bilgi bankası oluşturmuş.
Google Public Data Explorer’a git: http://www.google.com/publicdata/directory
6- Full Value of Mobile (FVM)
Google’ın ilginç servislerinden birisi de FVM. Google’ın iş dünyasını mobil dünyayla buluşturmak için kullandığı ilginç bir servis. İnternet sitenize gelen insanların verilerini paylaşarak ya da kendiniz girerek mobil dünyada nasıl bir fırsat yakalayabileceğinizi size gösteren FVM size mağaza içi, çağrılar, uygulamalar, cihazlar arası iletişim ve mobil site gibi dallarda pazarı kullanmanıza ikna etmeye çalışıyor. Servisin henüz Türkçe versiyonu yok.
Full Value of Mobile’a (FVM): http://www.fvm.withgoogle.com/fvm/
7- Web Master Tools (Web Yöneticisi Araçları)
Google’ın internet sitesi kodlayıcıları, geliştiricileri tarafından oldukça bilinen bir servistir. İnternet sitenizin trafiğini ve analitiklerini daha rahat yapabilmenize olanak sağlar. Ek olarak bir çok test kaynağını beraberinde kullanıcılara sunması da ayrı bir artı.
Web Yöneticisi Araçları’na git: https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr
8- Google Fonts
Tasarım yapanların en büyük nimetlerinden Google Fonts aradığınız fontu bulmanıza yardımcı olan çok geniş bir veri ambarıdır. 629 font ailesini içinde barındıran Google Fonts dilediğiniz kalınlıkta, incelikte, ciddilikte fontları bulmanız için sınıflandırmanıza olanak sağlar.
Google Fonts’a git: http://www.google.com/fonts
9- Google Developers
Google’ın geliştiriciler için sunduğu çok geniş bir kaynak. Geliştiriciler için videolar, kaynak kodlar ve çeşitli entegrasyon yöntemleri sağlar. “Bir internet sitesini nasıl global hale getirebilirim’den” tutun çeşitli canlı tutorial videolarına kadar herşeye ulaşabileceğiniz geniş kaynak geliştiriciler için altın değerinde.
Google Developers’a git: https://developers.google.com/
10- Google Dart
Kodla ilerledik, kodla bitirelim, programlamadan herkesin anlamasını beklemek doğru olmaz. Google kolay bir dil ile yazılabilecek ve günümüz modern programcılığına taş çıkartmasını umduğu Dart servisinde programlamayı kolay bir hale getirmeyi ummuş. Dart programlama dili ile yeni web app’leri daha kolay şekilde oluşturabiliyorsunuz.
Dart’a git: https://code.google.com/p/dart/ https://www.dartlang.org/
Google’ın bazı pek bilinmeyen servisleri bu şekilde. Aslında tahmin ettiğimizden çok daha fazla servisi olan Google’ın hali hazırda kullanılan veya geçmişte kapanmış tüm servislerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.