Google Hakkımızda Ne Biliyor?
Kategoriler: İpuçları, Yayınlar Yazan:Onur Alp Aydın Tarih: Kasım 19, 2014Şüphe yok ki her internet kullanıcısı öyle ya da böyle Google servisleri ile haşır neşirdir. Gmail, YouTube, Maps, Android ve en yaygını Google Arama Motoru. E-posta servislerinden video izlemelerine, telefon aramalarımızdan internette ne merak ettiğimize kadar her şey Google amcanın sunucularında yer alıyor. Hatta öyle ki Google ülkelerdeki yaygın hastalıkları ülkelerin Sağlık Bakanlıklarından çok daha yüksek bir oranla önceden tahmin edebiliyor. Nasıl mı? Grip olduğunuzda ne yaparsınız? Google’da burun akıntınız ile ilgili çözümler ararsınız. İşte bu devasa bilgi havuzunda nelerimiz olduğunu sadece hayal gücünüzle kısıtlayabilirsiniz.
Dilerseniz birkaç farklı dalda Google Amca’nın hakkınızda ne bildiğini keşfetmenizi sağlayayım.
1) Google’ın Sizin Hakkınızdaki Genel Profili - https://www.google.com/ads/preferences/
Bu bilgilerin amacı size reklam gösterirken Google’ın reklam verene sunduğu seçeneklere uzanıyor. Örneğin bir kişi 25-30 yaş arası erkeklere reklam göstermek isterse Google’ın reklam göstereceği kişilerden birisi de benim.
2) Nereleri Gezdiniz? – https://maps.google.com/locationhistory
Gezip gezip “yok vallahi hiç gezmiyorum” diyenlerdenseniz bu siteye sizin bilgisayarınızdan arkadaşlarınızın girmesini engelleyin. Şakası bir yana sizce de çok rahatsız edici değil mi?
3) Ne Aramıştınız? - https://history.google.com
Google amca sizin hakkınızda detaylı bilgi edinmek için sizin ne aradığınızla çok ilgilenir. Örnek vereyim mücevher ile ilgili çok arama yaptıysanız siz altın reklamları için oldukça değerli birisiniz demektir.
4) Hangi Cihazlardasınız? - https://security.google.com/settings/security/activity
Gerek Android gerek OS gerekse iOS Google’dan sorulur. Hangi cihazdan Google’a bağlandın, hangi cihazı telefonun olarak kullanıyorsun hepsini Google’a sor.
5) Hangi Uygulama veya Cihaz’a ne Yetki Veriyorsunuz? - https://security.google.com/settings/security/permissions
Uygulamalardan cihazlara, tabletlerden giyilebilir teknolojilere Google bilgilerine erişim verdiğin her şey burada.
6) Hakkınızda Depolanan Tüm Bilgileri İndirin – https://www.google.com/takeout
Bir YouTube içerik üreticisi olarak YouTube üzerinde 400‘den fazla videom var. Dahası bu sayı giderek artıyor. Google’dan kişisel bilgilerimi talep ettiğimde bana hazırladığı toplam paket ise 180 Gb‘nin üzerinde. (E-Posta arşivlemenin süresinin saatler ve hatta günler sürebileceğini de belirteyim.)
Google’da bilgim olan 16 ürün üzerinden 180, 59 gb bilgim olduğunu öğrendim. Peki YouTube’u istemezsem bu boyut ne kadara düşecek?
Tahmin ettiğim gibi sahip olduğum içeriğin çok büyük kısmını YouTube’da yüklü olan videolar oluşturuyor. Öte yandan 571 mb’lik veri de hiç az sayılmaz. Bu verilerin içerisinde e-posta, iletişim numaraları, bookmarklar, ajanda, Google Drive, hangouts, +1′lediklerim, google fotoğraflarım ve profil bilgilerim bulunuyor.
Nasıl Durduruz?
Önce web geçmişinizi silelim. Buraya Tıklayarak geçmişinize gidin. Giriş için şifre sorabilir, şifrenizi girin ve sol üstteki kutucuğa tıklayıp tümünü seçelim ve “öğeleri kaldır”a tıklayalım. Solda bulunan Tüm Geçmiş, Web, Resimler, Görünüm gibi seçenekler sizin geçmişinizi kategorilenmiş olarak görmenize olanak sağlar.
Ardından sağ üstte bulunan çarka (ayarlar) tıklayın. Karşınıza şu şekilde bir sayfa çıkacak. Sayfada yazılanlar bende İngilizce. Bu ekranda bulunan “Pause“a basarsanız, Google bundan sonra sizin yaptığınız herhangi bir aramayı depolamayacak demektir. Pause’a bastıktan sonra çıkan pencerede tekrar “Pause History“e basın. Bu aşamada, bundan sonra yapacağınız aramalarda size en iyi sonuca ulaşamayacağınızı söylüyor. İnanın farkı anlamazsınız bile.
Sonuç
Kabul ediyor ve bir bilgisayar mühendisi olarak çok açıkça görüyorum ki dijitalleşen dünyada veri çok değerlidir. Ayrıca hiç bir Google çalışanının mesaisi ardından Onur bugün hangi sitelere girmiş diye çay içip web geçmişime baktığını da düşünmüyorum. Fakat şuna da hak vermek gerekir ki yolda yürürken gördüğünüz tanımadığınız kişilerle bu bilgileri paylaşmıyorsanız Google’la da bu bilgileri paylaşmanın bir anlamı yok. Önemli olan bu bilgilerin kullanılması değil, alınmış olması. Yasal bağlamda bütün bu hakları herhangi bir Google servisine kaydolurken bir tik ile alıyorlar ve hiçbirimiz neye evet dediğimizi bile bilmiyoruz. Google gibi veri devleri ise bilmememizden ve hatta cahilliğimizden dolayı dilediği gibi at koşturuyorlar. Yine de bu onların davranışını doğru kılmıyor. Gizliliğimiz çok daha doğru şekilde organize edilebilir, yeter ki bilelim, farkında olalım.
Yorumlar
Yazar hakkında:
onuralpaydin
Dilediğiniz her konuda bana aşağıdaki bağlantılar aracılığı ile ulaşabilirsiniz. www.onuralpaydin.info www.youtube.com/onurius01 www.twitter.com/onuralpaydin www.facebook.com/onuralpaydininceleme Çok özel olmadığı sürece diğer mecralarda sorulabilecek sorulara e-posta aracılığı ile cevap veremiyorum, onur [at] onuralpaydin.info