General Mobile Discovery Elite İnceleme

smartphone, akıllı telefon, cep telefonu:
Onur Alp Aydın
Version:
Discovery Elite
Price:
1299

Editör:
Oylama:
5
On 21 Nisan 2014
Last modified:21 Nisan 2014

Summary:

Discovery Elite'i fiyat/performans önceliği olan, fazla yüksek bütçesi olmayan kullanıcılara gönül rahatlığıyla öneririm.

Piyasanın çok yeni bir üyesi olan General Mobile’la ilgili anlatacak çok şey var. Kısa sürede fiyat/performans bazlı ürünler üretip Discovery modeli ile Türkiye’nin en çok satan cihazına sahip oldu. Türk bir marka olma artısının yanında iyi bir donanımı ucuza satabilmesi de büyük artısı.

General Mobile Discovery Elite, Discovery modelinden sonra çok beklenildi. Beklentiler çok yüksekti fakat General Mobile firması bu konuda beklentileri karşılıksız bırakmadı. Note 3 muadili diyebileceğimiz güzel bir -hatta iki- modeli piyasaya sürdü. Elite 3 Gb’lık RAM ile gelirken Elite Lite 2 Gb RAM’e sahip. İsim konusunda kafa karışıklığı yaşanabiliyor ki General Mobile modellerin ismini ayırmazken kimi kullanıcılar 2 Gb’lik modele Elite Lite diyor. Dilerseniz biraz cihazdan bahsedelim.

Kim Almalı?

General Mobile’ın esas odak noktası bence fiyat/performans oranı. Yani çok fazla yan özellik, çok fazla sensör vaad etmeden yüksek sistemi ucuz fiyata satabilmesi. Bunu nasıl yapıyorlar derseniz, Türk olması, az çalışanının olması, cihazları depolamadan direk piyasaya sürmesi ve hantal olmamasını sağlayan karar dinamizmi ürünün fiyatını mümkün mertebe düşük tutmalarına olanak sağlıyor. Üretimin Çin’de yapılması da cabası.

Bu ürünü sistem beklentisi yüksek olan, çok sık olarak oyun oynayan, telefonu kasmasın/takılmasın isteyen, çok ek özellik aramayan ve çok fazla bütçesi olmayan kullanıcılara öneririm.

Kim Almamalı?

General Mobile’ın bazı kullanıcıların beklentisini karşılayamayacağı noktası, büyük firmalar gibi çok detaylı yazılımlar veya sensörler sunamıyor olmalarıdır. Nitekim General Mobile da masrafı arttırmamak için böyle bir iddada bulunmuyor. Fakat Samsung, HTC, Sony gibi markalarda olan bazı sensörleri ya da yan yazılımları General Mobile’da bulamayacağınız da bir gerçek.

Bu ürünü büyük ve keskin köşeli cihazlardan hoşlanmayan, marka güvenilirliği takıntısı ya da marka bağımlılığı olan, çok fazla ek özellik arayan veya sensör gerektiren bir çok uygulamayı hep kullanmak isteyen kullanıcılar almasın.

Nasıl Bir Oyun Cihazı?

General Mobile Discovery Elite, bu fiyata alabileceğiniz en iyi oyun cihazı. Snapdragon 800 işlemcisi ve 3 Gb RAM’i ile (32 gb sabit hafızasını da ekleyelim) 1300 liraya alabileceğiniz şüphesiz en iyi cihaz. Ekranının 5.5″ olması ve yüksek piksel yoğunluğuna (401 ppi) sahip olması da cabası.

Nasıl Bir Fotoğraf Makinası Var?

Piyasanın en iyi fotoğraf makinasına sahip olmadığı kesin fakat şunu söyleyelim ki fiyat/performans oranı yine yüksek. Piksel yoğunluğunun da etkisiyle ekran oldukça canlı ve güzel gözüküyor. Düşük ışık performansı (gece çekimi) kalitesi düşük.

Arka kamerası 16 megapiksel ve bir LED flaş ışığı mevcut. Ön kamerası ise piyasada hiçbir makinada rastlamadığımız 8 megapiksellik AF (Auto Focus – otomatik netleme) yapabilen güzel bir kamera. Bundandır ki lansmanında ön kameraya çok dikkat çektiler.

Şunun altını çizmek gerekir ki megapikselin yüksek olması fotoğrafın iyi olduğu anlamına gelmez. Fotoğraf makinalarını fotoğraf makinası yapan sahip olduğu lensi ve sensörüdür. Yine de GM Discovery Elite kamera konusunda benden yüksek puan aldı.

Şarj Soketi Sorunu?

General Mobile Discovery kullananların en çok şikayet ettiği sorun cihazın şarj soketi ile yaşanan sorundu. Çok kolay kırıldığı ve sorunların buradan yaşandığı şeklinde çok şikayet duydum. Bu konu ile ilgili olarak General Mobile’ın yetkili servisi olan Telpa ile görüştüğümde biraz bilgi aldım. Bu sorunu şirket detaylıca anlattı, aklıma yatan bir cevap aldım. Sorun tasarımda kullanıcıyı ikileme düşüren bir detaydan kaynaklanıyor ve kullanıcılar cihazın soketini fazla ittiriyordu. Bu da cihazın şarj soketinin zarar görmesine neden oluyor. Bu sorunu General Mobile Discovery Elite’te gidermişler. Dolayısıyla bu sorun Elite’te tarihe gömülmüş.

Sistemsel Özellikleri

Cihaz Gionee Elife E7 ile aynı tasarım ve sistemsel özelliklere sahip. General Mobile firması üretimi bu firmaya yaptırmış.

Boyutlar15.06 x 7.5 x 0.97 cm
Ağırık: 152 Gram
Dosya Aktarımı: Micro USB 2.0
Batarya: Değiştirilemez, 2500 mAh
Renk Seçenekleri: Siyah, Beyaz
Çözünürlük: 1080p Full HD
Boyutlar: 5.5″
Piksel Yoğunluğu: 401 ppi
Cam: Gorilla Glass 3
İşletim Sistemi: Android 4.2
İşlemci: Snapdragon 800, 2.2 ghz 4 çekirdek
Geçici Bellek (RAM): 3 Gb (Elite), 2 Gb (Elite Lite)
OTG Desteği: Var
Kamera: 16 mp arka, 8 mp ön (AF)

Ama tabii ki napıyoruz, kuru kuruya sistem yazıp geçmiyor, biraz detaylıca irdeliyoruz. :)

AnTuTu Benchmark Sistem Testi

3D Mark İncelemesi (grafik sistem testi)

Vellamo Benchmark (HTML 5, internet sistem testi)

Karşılaştırmalar

General Mobile Discovery Elite çok çok iyi bir donanımı çok ucuz bir fiyata sunuyor, doğrudur. Yine de şunu akıldan çıkarmamak lazım ki daha çok özelliği, daha fazla sensörü ve yan hizmeti sunmuyor. Bugün bir çok büyük firma daha farklı kullanıcı deneyimleri sunuyor. Sistemsel özellik her şey demek değil.

Bu tür karşılaştırma sorularında, örneğin “Note 3 mü Discovery Elite mi?” denildiğinde işin içinde Elite olduğu için şu adımları izliyorum,

1- Bütçen Nedir? Eğer bütçen yüksek değilse ve 1500 lira ve üstü cihazlara ulaşamıyorsanız, direk Elite derim.

2- Beklentilerin Nedir? Eğer beklentiler sadece oyun oynamak, cihaz kasmasın ama bir o kadar ek özellik de aramam diyorsanız cevabım yine Elite olur. Öte yandan bir çok yan özellik, sensörler, daha iyi bir kamera, daha özgün bir tasarım ve iyi mal kalitesi diyorsanız Note 3 derim.

Yapmanız gereken beklentilerinizi adım adım incelemek. Aradığınız fiyat/performans ise veya bütçeniz çok yüksek değilse Elite iyi bir seçenek. Öte yandan farklı seçeneklerin de olduğunu aklınızdan çıkartmayın.

Kutu İçeriği ve Genel Yorumlar

Kutu içerisinden çoğu büyük firmanın vermediği bazı hediyeler çıkıyor. Bunlar NFC Tag’ler ve ekran jelatini. Koruma jelatininin ne olduğunu iyi kötü biliriz (ekranı çizilmelerden koruyor), NFC tag’den bahsedeyim. NFC tag (NFC Etiketi) sağa sola yapıştırabildiğiniz, telefonunuzu yakınlaştırdığınızda NFC (near field communication – yakın alan iletişimi) ile iletişim kurarak telefonun sesini değiştirebildiğiniz, çeşitli seçenekleri ayarlayabildiğiniz bir aparat. Ucuz bir şey fakat düşünüp koymaları bile çok güzel.

Genel Yorum

General Mobile Türk kullanıcısını iyi çözmüş. Uzun vadede güzel işler başaracaklarından şüphe duymuyorum. Eğer odaklandıkları fiyat/performans segmentinde devam ederlerse, kaliteden ve kullanıcı çıkarlarından ödün vermezlerse daha uzun yıllar bu güzel Türk markasını göreceğiz gibime geliyor. Discovery Elite’i fiyat/performans önceliği olan, fazla yüksek bütçesi olmayan kullanıcılara gönül rahatlığıyla öneririm.

 

Cihazla ilgili ROCK FM 94.5 Tekno Safari’de Timur Akkurt ve Murat Türkbıkmaz‘la yaptığımız konuşmayı aşağıdan dinleyebilirsiniz.

Discovery Elite'i fiyat/performans önceliği olan, fazla yüksek bütçesi olmayan kullanıcılara gönül rahatlığıyla öneririm.
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Yorumlar

yorumlar