Google LG Nexus 5 İncelemesi

smart phone, akıllı telefon:
Onur Alp Aydın
Version:
Nexus 5
Price:
1399

Editör:
Oylama:
5
On 07 Ocak 2014
Last modified:08 Ocak 2014

Summary:

Google, Nexus 4'te olduğu gibi inanılmaz sistemleri çok ucuz fiyata piyasaya sunmayı başarmış. Kâr amacı olmadan piyasaya çıkan Nexus5 çok güzel fiyatlarla kullanıcıya erişiyor. Eğer fiyatı bu kadar yüksek tutulmasaydı LG G2'i, HTC One'ı, Galaxy S4'ü ve hatta orta segmentte çığır açan General Mobile Discovery'i tahtından hayli hayli ederdi. Teşekkürler Turkcell, teşekkürler fırsatçı firmalar!

Nexus 5 bir çok konuda telefon alışkanlıklarımızı ve mobil cihazlara ödediğimiz devasa rakamları sorgulatan bir cihaz. Google’ın Nexus serisi ile çok da kâr amacı gütmediğini, kendi işletim sistemi olan Android’i ön plana çıkartmak için ucuz ve çok kuvvetli akıllı telefonları piyasaya sürdüğünü biliyoruz. İşte Google’ın LG ile ortaklığından doğan bu son silahı Nexus 5.

Tasarım

google-nexus-5-01

Google hiçbir Nexus modelinde çok yenilikçi ya da farklı bir tasarım sunmadı ya da böyle bir iddiada bulunmadı. Nexus 5′te de Nexus 4′e oranla kullanılan malzeme değişse de  genel tasarım çok farklı değil.

Uzunluk olarak 13.79cm, en boyu olarak 6.92 ve kalınlık olarak da 0.86 cm olan Nexus 5, 5 inçlik büyük bir ekranla geliyor. Karşılaştırma bağlamında bu boyutun Samsung Galaxy S4 ile aynı boyutta olduğunu söyleyebilirim.

Bilindiği üzere Google’ın fiziksel tuşları tarihe gömmek gibi bir dileği var ve Nexus 5′te bu nedenle ön panelde herhangi bir fiziksel tuş bulunmuyor. Sağ ve sol panelde ise her zaman olduğu gibi ses ayarları ve tuş kilidi bulunuyor. Bununla ilgili söyleyebileceğim tek kötü söz kilit tuşunun alışılagelmişten daha yukarıda olduğu, bu da alışmayı ve telefonu daha çok kavramayı gerektiriyor.

Ek olarak göze çarpan bir güzel özellik de ekranın çerçevesinin oldukça ince olması.

 

nexus_5_heroDonanım

Yukarıda belirttiğim gibi Google Nexus serisinin özelliklerinden birisi çok iyi sisteme sahip olması. Nexus 5  yüksek performans, düşük fiyat politikasının en iyi uygulandığı cihazlardan birisi.

Çipset: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
İşlemci: 4 çekirdekli 2.3 GHz Krait 400
RAM: 2 GB
Ekran Kartı: Adreno 330
Radyo: Yok
İşletim Sistemi: Android OS, v4.4 (KitKat), upgradable to v4.4.2 (KitKat)
Batarya: Li-Po 2300 mAh değiştirilemez batarya
Kamera: Arka: 8mp, Ön: 1.3mp
Ağırlık: 130 gr
Ekran: True HD IPS 5″ Gorilla Glass 3
Çözünürlük: 1080 x 1920 piksel, 4.95 inç
Piksel Yoğunluğu: 445 ppi

 

trFiyat Performans Oranı

Muhtemeldir ki beni Nexus 5 ile ilgili en çok üzen nokta bu denli düşük fiyata bu kadar güzel sistem sunuyorken Turkcell gibi amiyane tabirle fırsatçı firmaların kâr marjlarını yüksek tutarak cihazları fahiş fiyatlardan satmaları olmuştur.

Türkiye’de elektroniğe uygulanan vergileri ve benzeri giderleri biliyoruz fakat fotoğrafta da göründüğü üzere Google Nexus 5′i Google Store üzerinden alabilecek olsak (Türkiye’ye kargolama yapmıyorlar) 758 TL’ye alabiliyoruz. Öte yandan Turkcell Storelardan ya da TİM’lerden alacak olursak 1399 TL gibi inanılmaz yüksek bir fiyata alıyoruz. (2014 Ocak)

Böyle bir durumda fiyat performans oranı oldukça değişiyor. Eğer yurtdışından bu cihazı temin edip kullanacaksanız fiyat performans oranı tavan, Türkiye’den almayı planlıyorsanız fiyat performans oranı orta seviyeye düşüyor.

Bu kertede kararı sizin vermeniz gerek. Ya 1 yıl uluslararası garanti ya da 2 yıl yurtiçi garanti ve Turkcell’e verilecek bir tomar ek para.

 

Sonuç

Google, Nexus 4′te olduğu gibi inanılmaz sistemleri çok ucuz fiyata piyasaya sunmayı başarmış. Kâr amacı olmadan piyasaya çıkan Nexus 5 çok güzel fiyatlarla kullanıcıya erişiyor. Eğer operatörler tarafından fiyatı bu kadar yüksek tutulmasaydı LG G2′i, HTC One’ı, Galaxy S4′ü ve hatta orta segmentte çığır açan General Mobile Discovery’i tahtından hayli hayli ederdi. Teşekkürler Turkcell, teşekkürler fırsatçı firmalar!

Google, Nexus 4'te olduğu gibi inanılmaz sistemleri çok ucuz fiyata piyasaya sunmayı başarmış. Kâr amacı olmadan piyasaya çıkan Nexus5 çok güzel fiyatlarla kullanıcıya erişiyor. Eğer fiyatı bu kadar yüksek tutulmasaydı LG G2'i, HTC One'ı, Galaxy S4'ü ve hatta orta segmentte çığır açan General Mobile Discovery'i tahtından hayli hayli ederdi. Teşekkürler Turkcell, teşekkürler fırsatçı firmalar!
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Yorumlar

yorumlar