Power Bank Nedir?

Review of: Power Bank
elektronik, akıllı telefon:
Onur Alp Aydın
Price:
100

Editör:
Oylama:
4
On 12 Aralık 2013
Last modified:10 Ocak 2015

Summary:

Power Bank'ler her zaman prize ulaşamayacak ve bataryadan müzdarip kişilerin hayatını kurtarır türden. Örnek vermek gerekirse kişisel olarak kullandığım Samsung Galaxy S4 2600 mAh'lik bir iç bataryaya sahip. Dolayısıyla sahip olduğum 20 A'lik bataryamın telefonumu (20A/2.6A kere) 7-8 kere şarj etmesini beklemeliyim. Her ne kadar bu bazen durumdan duruma göre değişse de üç aşağı beş yukarı alacağınız performans bu şekilde olacaktır.

Şüphesiz ki akıllı telefonların en büyük dertlerinden birisi batarya ömrüdür. Her ne kadar telefon modelleri arttıkça batarya depolama alanını temsil eden Amper ölçütü artsa da (genelde mAh, miliamper) CPU’ların gelişmesi ve ekranın daha kaliteli bir hale gelmesiyle batarya ömrü tersine azalıyor.

20131212_181130Peki biz her zaman prize ulaşmak zorunda mıyız? Tabii ki değiliz. Bunun için kurtarıcı bir aparat mevcut. Genel adı power bank (güç bankası) olan bu aygıt telefonunuzun arkasında bulunan bataryadan tamamen farksız bir cihaz.

Cihazın temel amacı yanınızda taşıyabileceğiniz ve şehir şebekesinden ayrı olarak cihazınızı mobil olarak (yayan halde iken) şarj edebilmenizi sağlamak.

Sadece akıllı telefonunuzu değil, belirli ölçeklerde bilgisayarınızı dahi şarj edebileceğinizi söylemek gerek.

Nasıl Çalışır?

Power Bank’in içindeki batarya enerji depolanmış bir haznedir. Siz telefonunuzu power bankinize bağladığınızda kendi haznesindeki enerjisini sizin telefonunuza aktarır. Dolayısıyla sizin telefonunuzu şarj eder. Power Bank’inizin bataryası (Amperi diyelim – her ne kadar tam olarak doğru olmasa da) ne kadar fazlaysa, o kadar kere telefonunuzu şarj edebilir.

Power Bank Enerjiyi Nereden Alıyor?

Power Bank’inizin telefonunuzdan hiçbir farkı olduğunu sanmayın, telefonunuzu nasıl şarj ediyorsanız Power Bank’i de o şekilde şarj etmelisiniz. Dolayısıyla yaptığınız tam olarak yanınızda birden fazla şarj edilmiş telefon varmış gibi davranmak olacak. Sadece Power Bank’iniz ile telefonunuz arasında enerji aktarımı yaparak telefonunuzu çalışır durumda tutacaksınız. 

Teknik Detayı Nedir? (ek bilgi= 1A= 1000 mAh)

20131212_143004Her power bank’in modeline ve markasına göre farklı farklı teknik özellikleri olabilir. Bu anlatacağım model elimdeki POWER BANK marka 20A’lik (20.000mAh) bir model. Öncelikle söylemem gerekir ki 20 Amper oldukça yüksek bir model. Genelde cep telefonları bataryaları 500mAh ile taş çatlasa 3000mAh (3A) arasında değişir. Power Bankler ise genelde 5A (5000mAh) ile 9A(9000mAh) arası değişir. Yani eğer bir Power Bank almayı planlıyorsanız en az 5 Amper olmasını önerebilirim.

Teknik detaylardan biraz daha bahsetmek gerekirse dikkat etmeniz gereken bir kaç püf nokta var.

Power banklerin bir yüzünde USB girişi olur ve telefonunuzu bu USB üzerinden Micro USB ya da hangi uç gerekiyorsa bağlayarak şarj edersiniz. Bu USB uçlarının çıkış voltajı genelde sabittir, 5 Volt. Fakat bu çıkış akımı yani Amperi farklıdır. Ve çok genel olarak söyleyebilirim ki (bu çok genel bir söylemdir) Eğer telefonunuzun bataryası 1300 mAh ise (telefonunuzun marka modelini internette aratıp bataryasının kaç mAh olduğunu öğrenebilirsiniz) 1 Amper power bank USB  çıkışı, daha fazla ise 2 Amper, 2.1Amper çıkış ideal olacaktır.

20131212_181235Peki örnek verelim, elimizde bir Galaxy Fame (Samsung Galaxy Fame S6810) var kendi ve bataryası  1300mAh. Biz bunu Power Bankimizin 2.1 Amperlik çıkışından şarj etmeye çalıştık ne olur? Çok daha hızlı şarj eder fakat cihazınıza zarar vermesi işten bile değil. Ek olarak batarya ömrünüzü de kısaltabileceğini belirtmem lazım. Mümkün mertebebunu dikkatli kullanmakta fayda var.

 

Sonuç

Power Bank’ler her zaman prize ulaşamayacak ve bataryadan müzdarip kişilerin hayatını kurtarır türden. Örnek vermek gerekirse kişisel olarak kullandığım Samsung Galaxy S4 2600 mAh‘lik bir iç bataryaya sahip. Dolayısıyla sahip olduğum 20 A’lik bataryamın telefonumu (20A/2.6A kere) 7-8 kere şarj etmesini beklemeliyim. Her ne kadar bu bazen durumdan duruma göre değişse de üç aşağı beş yukarı alacağınız performans bu şekilde olacaktır.

Aklınıza takılan her türlü soru için aşağıdaki facebook yorum kısmını kullanabilirsiniz.

 

Tanıtım:
Taşınabilir Şarj Cihazı üzerinden çeşitli şarj kılıfları ve power bankler satın alabilirsiniz.

 

Power Bank'ler her zaman prize ulaşamayacak ve bataryadan müzdarip kişilerin hayatını kurtarır türden. Örnek vermek gerekirse kişisel olarak kullandığım Samsung Galaxy S4 2600 mAh'lik bir iç bataryaya sahip. Dolayısıyla sahip olduğum 20 A'lik bataryamın telefonumu (20A/2.6A kere) 7-8 kere şarj etmesini beklemeliyim. Her ne kadar bu bazen durumdan duruma göre değişse de üç aşağı beş yukarı alacağınız performans bu şekilde olacaktır.
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Yorumlar

yorumlar