iPhone 5s İncelemesi
İphone 5s uzun süredir beklenen, yine yenilikleri ile kullanıcıları şaşırtmış bir model oldu. Apple’ın iOS gücünü kullanıp akıcılığı sayesinde sistemsel özellikleri çok yüksek tutumasına gerek kalmaması alıştığımız bir durum. Dolayısı ile bu inceleme yazısında ağırlıklı olarak Apple’ın sağladığı servislerden bahsedeceğiz.
Renkleri
Apple iPhone’larda alışılagelen renklerin biraz dışına çıktı. 5c modeli ile rengarenk plastik telefonlar sunan Apple, iPhone 5s modeli ile de bir yeni renk daha sundu; Şampanya. Artık 3 renk olan iPhone 5s, Siyah, Gri ve Şampanya rengi olarak 3 şekilde satışa sunuldu.
Hareket Sensörü
Apple M7 adını verdiği coprocessor (eş-işlemci) ile hareketleri oldukça kuvvetli bir şekilde ölçüyor. Öyle ki kapalı alanlarda dahi nereye ilerlediğinizi, ne kadar mesafe aldığınızı, telefonunuzun GPS’i çalışmasa dahi önceki verilere ve süregelen M7 verilerine göre nerede olduğunuzu belirleyebiliyor. Bu kimi kullanıcılar tarafından hafiyelik olarak görüyor. Ek olarak üst düzey bir Apple yöneticisi bir otoparkta arabanızı nereye park ettiğinizi dahi biliyoruz şeklinde yaptığı açıklama sevinsek mi üzülsek mi dedirtecek türden.
(Çeviri= Sürekli olarak hareket bilgilerini ölçer, İvmeölçer, Jiroskop ve Pusula, Yeni nesil bir sağlık ve fitness uygulaması sunar.)
Bu başlığı geçmeden önce yeni nesil hareket uygulamalarından da bahsedelim. Pedometre (adım ölçer) sayesinde Samsung’un S-Health gibi uygulamalarına rakip bir uygulama ile kullanıcılara erişen Apple günde kaç adım attığınıza ve sağlıklı kalmanız için yapmanız gereken ipuçlarına kadar size bilgi veriyor.
Fotoğraf Makinası ve Yeni Flaşı
Her zaman söylediğim bir olgu var, bir fotoğrafın kalitesi yüksek megapikseli değildir, sensör boyutudur. Dilerseniz ilk önce sensörün ne demek olduğundan bahsedeyim. Sensör fotoğraf makinasının içindeki dijital bir çiptir. Bu çipin adını CMOS ya da PMOS olarak da duymuş olabilirsiniz. Bu çip üzerine düşen ışığı dijital ortama çevirir ve jpg olarak kaydeder. Kısacası bu sensör ne kadar büyük olursa (profesyonel makinalarda 35mm boyuttadır, bu makinalara Full Frame fotoğraf makinaları denir) fotoğraf kalitesi doğru orantılı olarak artar.
Megapiksel ise fotoğraf çıktısının kaç piksel olduğu anlamına gelir. Yani daha büyük baskı yapacak olan matbaalar, dergi işletmeleri ve benzeri kurumlarda çalışmıyorsanız, yüksek megapikselin pek de önemi doğrusu yoktu.
iPhone 5s, iphone 5 ve iphone 4s ile aynı MP değerine sahip fakat sensör boyutu %15 daha büyük ve ışık duyarlılığı %33 artmış durumda. Bu da daha kaliteli bir fotoğraf çekimi anlamına geliyor.
Yukarıda gördüğünüz fotoğrafın daha dinç olmasının tek sorumlusu sensör ve daha fazla ışık alması değil. Aynı zamanda True Tone (doğru ton) adı verilen çift flaşın da etkisinden bahsetmek gerek. iPhone 5s kullandığı çift flaş ile gerektiği yerde gerekli tonlamaya kendi karar veriyor ve en kaliteli flaş tonlamasını kullanıcıya sunuyor. (Aşağıdaki fotoğrafta, solda tek, sağda çift flaş kullanılmış. Farkı rahatlıkça görebiliyoruz.)
Yavaş Çekim Modu
Apple’ın yine geç kaldığı fakat bir celsede ileri geçtiği özelliklerinden biri de yavaş çekim modu. 64 Bit mimarisinin de etkisiyle 120fps (saniyede 120 kare) video çekebilme özelliği ile 720p videoları çekebiliyor. Bu bir cep telefonu için oldukça başarılı bir özellik. Bunu es geçmemek gerek. Nitekim hatırlatmak gerek ki bu yavaş çekim özelliği hali hazırda bir çok üst segment cihazda kullanılıyor.
Standart olan 30fps 1080p video çekebilme özelliğinin de olduğunu ekleyelim.
Aşağıdaki videoda bu yavaş çekim özelliğini görebilirsiniz. (İnternet bağlantınız yeterliyse 720p (HD) izlemenizi öneririm.)
Parmak İzi Okuyucusu
Apple’ın güvenlik konusunda zirve noktayı gördüğü ve yaratıcılığını tekrar konuşturduğu bir özellik de parmak izi okuyucusu. 500 dpi (dots per inch, inç başına düşen nokta sayısı) çözünürlüğe sahip olan bu okuyucu tuş kilidi ve App Store’a (uygulama pazarı) ulaşmak için kullanılabiliyor. Benzeri yok değil, farklı markalarda da bu parmak izi okuyucusu kullanılmaya başlandı fakat Apple’ınki kadar kaliteli olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Her açıdan parmak izini algılayabilmesi ve birden fazla parmak izi tanıtabilmesi de ayrı bir kullanıcı deneyimi sağlıyor.
Belirli bir güruhun şüphesini de paylaşmadan geçmemek lazım, Apple bu dijital parmak izlerini çok rahat bir şekilde toplayabilir. Her ne kadar toplamayacağına dair bir açıklama yapmış olsa da kimi kullanıcılar bu konuda oldukça şüpheli ve bunu kişisel haklara bir saldırı olarak görüyor.
Konu iPhone olunca sistemsel özellikleri mümkün mertebe geriye itmekte fayda var. iOS gibi bir silahı olan Apple sistemsel özellikleri çok yüksek tutmak zorunda kalmıyor. Çünkü kapalı bir işletim sistemi olan iOS sadece Apple ürünlerinde çalışıyor ve bu da Apple’ın kendi işletim sistemini gerektiği şekilde optimize edebilmesi anlamına geliyor. Yine de sistemsel özelliklerden bahsetmeden bir incelemeyi bitirmek doğru olmaz.
Eylül 2013‘de tanıtılan ve satışa sunulan iPhone 5s 12.38 x 5.86 x 0.76 cm boyutlara sahip ve 112 gram. Bu boyundan da kaynaklanıyor olsa da (hacimi de en küçük) yüksek segment cihazlar arasında en hafifi olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Parmak izi okuyucusundan yukarıda bahsettik, 500 dpi çözünürlüğe sahip olan bu parmak izi okuyucusu Apple’ın yaratıcılığını bir kere daha ortaya koymuş.
Ekran konusunda AMOLED ekrana geçmemekte ısrarcı olan Apple LED-backlit IPS LCD bir ekrana sahip ve 640×1136 piksel çözünürlüğü ile kullanıcılarına HD bir görüntü dahi sunmuyor. 4″lik bir ekrana sahip olan iPhone 5s orta sayılabilecek 326 ppi’lık bir piksel yoğunluğuna sahip. Ek olarak Gorilla Glass bir ekrana sahip olan iPhone 5s’in en sevdiğim özelliklerinden biri de oleophobic coating adını verdiği bir teknolojisi. Ekranın yağ tutmamasını sağlayan bu özellik parmak izi kalmasını da önlüyor. Bu özelliği ile rakiplerinden bu konuda bir adım önde.
Hafıza konusuna gelecek olursak 16, 32 ve 64 gb seçenekleri ile gelen iPhone 5s tabii ki micro SD kart slotuna sahip değil ve 1 GB‘lık geçici bellek (RAM) ile kullanıcıya erişiyor.
8 Megapiksellik bir kamera ile gelen iPhones 5s’in sensörü oldukça başarılı. 720p 120fps ve 1080p 30fps videolar çekebiliyor. Ek olarak önünde de 1.2mp’lik bir ön kamerası bulunmakta.
İşlemci konusunda pek bir iddası olmadığından bahsettiğimiz 5s Apple A7 çipseti ile çift çekirdekli 1.3 GHz Cyclone (ARM v8-tabanlı) ve dört çekirdekli PowerVR G6430 ekran kartı ile geliyor. Ek olarak bahsettiğimiz M7 hareket işlemcisini de tekrarlamakta fayda var.
Asla değiştiremeyeceğiniz bir Li-Po 1560 mAh bataryaya sahip olan iPhone 5s muadillerine oranla daha kısa bir şarj ömrü sunuyor. (2G ve 3G ile 10 saat konuşma ömrü)
Genel İzlenim
Apple her ne kadar tasarımda temelli değişikliklere gitmese ve sistemsel olarak çok şey vaad etmese de bu ikisini çok önemsemeyenler için en iyi cihazı sunmuş. Akıcılığı ve Apple ürünlerini kullananları cezbeden iPhone 5s bir çok kullanıcının aradığı bir cihaz olmayı yine başarmış.
- 2198 TL














