Batarya ömrünü uzatmanın 16 yolu!
Cep telefonlarımız akıllandıkça batarya ömürleri kısalıyor. Çoğu zaman bir günü bile dolduramaması durumu işkence haline getirirken bu tür ipuçlarını aramak durumunda kalıyoruz. Daha önce konu ile ilgili bir inceleme paylaşmış ve bu sorunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunu görmüştüm. Dilerseniz konuyu biraz daha detaylı irdeleyelim.
1- En kolay yolu, kullanmadığınız sürelerde telefonu kapatın.
Biliyorum ki çoğu zaman efektif bir yöntem olmayacaktır fakat telefonu kullanmanız gereken belirli bir zaman varsa ve telefonunuzun şarjı oldukça az ise telefonu kullanacağınız zamana kadar kapatmak en makul çözümdür.
2- Bluetooth ve Wi-Fi’ı kapatın
Her ne kadar kullanıcıların çoğu Bluetooth ve Wi-Fi’ı açık bırakıp gezse de unutmamak gerekir ki bu ikili batarya düşmanıdır. Kullanmadığınız zamanlarda Wi-Fi ve Bluetooth açık gezmek batarya kullanımsürenizi çöpe atmaktır.
3- Titreşimi ve Sesi kapatın
Telefonunuzun sizi bilgilendirmek için titremesi veya çalması da bildiğiniz üzere bataryayı fazlası ile tüketen ayrıntılardandır. Eğer acil bir bilgilendirme beklemiyorsanız, arayanlara daha sonra da dönebilirseniz telefonunuzun sesini ve titreşimini kapatın.
4- Flaşlı fotoğraf çekmekten kaçının
Telefonun şüphesiz ki en çok bataryasını harcayan noktalarından biri flaş ünitesidir. Yüksek dirence sahip bir tel olan flaş bataryadan çektiği yüksek enerji ile çalışır. Siz siz olun batarya ömrünüze güvenmiyorsanız flaşlı fotoğraf çekmekten kaçının.
5- Ekran ışığınızı kısın
Ekran telefonların süregelen sıralamada en çok enerji harcayan arabirimidir. Bataryanın tüm kullanım ömrüne bakıldığında en fazla enerjiyi de şaşırmamak gerek ki ekran harcar. Dolayısı ile ekran aydınlığını kısarak ciddi oranda bir tasarruf sağlayabilirsiniz.
6- Arkada açık olan uygulamaları kapatın.
Çoğumuzun eski alışkanlığıdır, akıllı telefonların multitasking (çok fazla işlemi bir arada yapabilen) özelliğini kabullenmeyiz. Siz bir tarayıcı açtığınızda arkadaki oyunun hala çalışmaya devam ettiğini farketmeyebilirsiniz. Dolayısı ile görev yöneticisi üzerinden kullanmadığınız uygulamaları kapatmak CPU’yu (işlemci) fazlasıyla rahatlatacaktır ve ciddi bir tasarruz sağlayacaktır.
7- Sadece gereken şeyi yapın
Eğer telefonunuzu yakın zamanda şarj edebileceğinizi düşünmüyorsanız sizin için en önemli şeylerin bir sıralamasını yapın ve sadece bu işlemleri yapın. (Arama, mesajlaşma) Ek olarak oyun oynamak, fal bakmak, internette zaman öldürmek, müzik dinlemek gibi işlemlerden kaçının.
8- Sinyal aramayın
Cihazınızın bir diğer en çok batarya aradığı zaman operatörü aradığı zamandır. Normale oranla kat ve kat daha fazla enerji ve efor harcar. Telefonunun çekmediğine ve oradan çekmeyeceğine emin olduğunuz durumlarda telefonunuzu uçak moduna alın ya da daha mantıklısı, telefonunuzu kapatın.
9- Bataryanızı çok yormayın
Kulağa çok mantıklı gelmese de sürekli dilegetirilen bir inanış vardır. Her ne kadar etkisini tam olarak görmemiş olsam da bataryanızı çok uzun süre dolmuş şekilde şarj etmeye devam etmeyin ya da %90lardayken tekrar şarj etmeye kalkmayın. Bunun bataryanın ömrünü kısalttığına dair bir ortak kanı var.
10- Sıcak yerlerden uzak tutun
Lityum-iyon (Li-ion) pillerin ortak bir özelliği de sıcak bölgelerde bulunmaktan “hoşlanmamalarıdır”. Araba camı gibi çok güneş alan yerlerden mümkün mertebe uzak tutmakta ve daha serin yerlerde barındırmakata fayda var.
11- GPS’i kapatın
Telefonun bir diğer batarya düşmanı da GPS’tir. Kullanmadığınız zamanlarda GPS’i açık bırakmak batarya ömrünüzün belirli bir kısmını kesip çöpe atmaktan pek de farklı değil.
12- Ekran zaman aşımını kısaltın
Az evel bataryanın ekran tarafından nasıl harcandığından bahsettik. Her ne kadar etkisi çok büyük olmasa da damlaya damlaya göl olur diyor ve ekran zaman aşımını mümkün mertebe kısıyoruz. (Ekran zaman aşımı: telefonunuzu kullanmadıktan ne kadar süre sonra ekranın otomatik olarak kapanacağı anlamına gelir. Ayaralar’dan düzenlenebilir. Mümkün mertebe kısa tutmak batarya bakımından en makuludür.)
13- Bildirimleri ve Senkronizasyonu kapatın
Twitter’dan kim mentionlamış, Facebooktan kim like etmiş, bilmemne teklif sitesinde masaj ne kadar inmiş. Bu gibi bilgiler sürekli bağıl uygulamayı taramayı ve internet paketini harcamayı gerektirir. Bunlara batarya ömrünüzden daha az şüphe ettiğiniz bir zaman gözatmanız ve şimdilik bildirimleri ve senkronizasyonu kapatmanız batarya ömrünüzü bir nebze daha uzatacaktır.
14- Uygulamaları düzenli olarak güncelleyin
Her ne kadar bazı durumlarda aksini görsek de çoğu uygulama daha akıcı olmak için ciddi bir efor harcar. Akıcılık da çoğu manada telefonunuzun sırtındaki yükü hafifletir ve daha az enerji harcamaya önayak olur. Eğer internet paketi ya da wi-fi kullanma sorunu yaşamıyorsanız uygulamalarınızı güncellemeniz ufak da olsa fayda sağlar.
15- Güç tasarruf modunu aktif hale getirin
Artık çoğu akıllı telefonda bulunan bu özellik yukarıdaki maddelerin bir çoğunu ve hatta kendi elinizle yapamayacağınız bir kısmını sizin için yapar. İşlemci hızını kısar, ekranın aydınlığını azaltır ve daha bir çok şeyi yapar. En etkin yöntemlerden biri olduğunu sanıyorum söylememe gerek bile yok.
16- Ek bir batarya edinin
Eğer yukarıdaki yöntemlerin hiçbiri gerçek anlamda sizi tatmin etmiyorsa piyasada satılan bir çok harici batarya mevcut. Bunlardan biri ile yolda yürürken sanki prizden telefonunuzu şarj ediyor gibi şarj edebilir, günlük hayatınızda daha mutlu mesut olabilirsiniz.
Genel olarak yukarıdaki yöntemler işinizi görmüyor, telefon şarjınız sadece bir kaç saat dayanıyor, daha kötüsü bataryanızda şişme gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız bu cihazınızın ayıplı bir mal olduğu anlamına gelir. Hele ki garantiniz devam ediyorsa bir müşteri olarak servise ürününüzü götürmenizi ve hakkınızı aramanızı kesinlikle öneririm.